Cele mai frumoase locuri din Porto pe care să le vizitezi

Ribeira si Podul Dom Luis I

Descoperirea orașului Porto, a doua mare metropolă din Portugalia, reprezintă o aventură culturală ce îmbogățește simțurile oricărui călător. Cu străzile sale înguste și pline de eleganță, Porto se impune nu doar prin istoria sa impresionantă, dar și prin atmosfera unică ce respiră la fiecare colț de stradă. Faimos pentru vinul său de porto și orașul vechi pitoresc, Porto îți promite o experiență gastronomică și culturală de neuitat, fiind o destinație indicată oricărui entuziast al călătoriilor în căutare de peisaje desprinse parcă din povești.

Vizită în Porto

Articolul nostru îți propune o călătorie prin cele mai fascinante locuri pe care le poți vizita în Porto, Portugalia, încărcate de istorie și frumusețe. Vom explora împreună capodopere ale ingineriei, cum ar fi Podul Dom Luís I, peisaje urbane colorate precum cartierul Ribeira și te vom introduce în lumea vinului tradițional de Porto prin vizite la renumitele sale cave. Pregătește-te să descoperi Porto, un oraș unde cultura, istoria și ospitalitatea localnicilor se îmbină armonios, oferindu-ți o experiență de neuitat.

Podul Dom Luís I: O capodoperă a ingineriei, ce oferă vederi spectaculoase

Podul Dom Luís I Porto

Podul Dom Luís I, oficial cunoscut sub numele de Ponte Luiz I, este o adevărată capodoperă a ingineriei, situat între Porto și Vila Nova de Gaia. Construit din metal și având două niveluri, acest pod impresionant măsoară 391.25m lungime pe nivelul superior și 172m pe cel inferior. Cu o lățime de 8m și o greutate de 3045 de tone, structura sa robustă a fost proiectată de Théophile Seyrig, un discipol al celebrului Gustave Eiffel.

Vizită la Podul Dom Luís I

Construcția podului a avut loc în două etape, prima între anii 1881 și 1886 pentru nivelul superior, și a doua între 1886 și 1888 pentru cel inferior. Inițial, nivelul superior a fost destinat tramvaielor și pietonilor, în timp ce nivelul inferior a servit traficului auto. În 2003, nivelul superior a fost adaptat pentru a servi Metroul din Porto, transformându-se într-un traseu esențial pentru transportul public urban.

Podul Dom Luís I capodoperă a ingineriei

Podul Dom Luís I nu este doar o arteră vitală de transport, ci și un simbol iconic al patrimoniului industrial al orașului Porto. Oferind vederi spectaculoase asupra orașului și râului, acesta atrage nenumărați vizitatori care vin să admire peisajul urban și să captureze momente memorabile.

Situat în apropierea vibrantului cartier Ribeira, podul conectează trecutul industrial al orașului cu prezentul său cultural și turistic, fiind un punct de referință inconfundabil în peisajul urban.

Catedrala Porto: Combinație de stiluri arhitecturale, cu un interior grandios

Catedrala Porto

Catedrala Porto, cunoscută și sub numele de Sé Catedral, este o adevărată bijuterie arhitecturală situată în inima istorică a orașului Porto. Aceasta impresionează prin amestecul său unic de stiluri gotic, romanic și baroc, fiecare adăugând un strat de complexitate și frumusețe acestei structuri venerabile. Construită inițial în secolele al XII-lea și al XIII-lea, catedrala a suferit numeroase modificări care reflectă evoluția tendințelor arhitecturale de-a lungul secolelor. Unul dintre elementele deosebite este peristilul gotic din secolul al XIV-lea, decorat ulterior cu plăci ceramice (azulejos) ce ilustrează scene din Cântarea Cântărilor.

Vizită la Catedrala Porto

Interiorul catedralei este la fel de grandios, având o navă principală cu trei alei, un transept și un presbiteriu cu un ambulatoriu gotic. Cloistrul, construit tot în secolul al XIV-lea, este un exemplu remarcabil de arhitectură gotică și adăpostește tezaurul catedralei, care include artefacte religioase prețioase, cum ar fi o cruce procesională din argint din secolul al XIV-lea. Fațada catedralei este dominată de două turnuri impunătoare și o fereastră rozetă, încadrată de un portal gotic, toate acestea contribuind la silueta iconică a catedralei care se profilează pe cerul orașului Porto.

În plus față de valoarea sa arhitecturală și istorică, Catedrala Porto servește și ca un important centru religios și cultural. Situată pe Terreiro da Sé, catedrala este nu doar un punct de atracție pentru turiștii care vizitează Porto, ci și un loc de adâncă semnificație spirituală pentru locuitorii orașului. Fie că ești pasionat de istorie, arhitectură sau pur și simplu în căutarea unor experiențe culturale autentice, Catedrala Porto reprezintă o oprire obligatorie în explorarea bogatei moșteniri a orașului Porto.

Ribeira: Cartierul colorat pe malul râului, plin de viață și istorie

Ribeira Cartierul colorat

Explorând străzile înguste ale Ribeira, vei descoperi un labirint de case colorate care îți vor capta privirea la fiecare pas. Fiecare clădire, cu fațadele sale viu colorate și balcoanele decorate cu flori, povestește istoria bogată a acestui cartier. Este locul perfect pentru a te relaxa în timp ce admiri varietatea stilurilor arhitecturale, de la gotic la baroc, care se îmbină armonios, creând un peisaj urban de neuitat.

Cele mai frumoase locuri din Porto

Pe malul râului, zona Cais da Ribeira este inima pulsantă a vieții de noapte și a activităților culturale. Restaurantele, barurile și cafenelele de aici oferă o gamă largă de preparate tradiționale portugheze, inclusiv delicioasele fructe de mare proaspete, care te vor tenta cu aromele lor. Acesta este locul ideal pentru a savura un pahar de vin de Porto, în timp ce te bucuri de priveliștea scenică a râului și a podului Dom Luís I, iluminat splendid pe timpul nopții.

Podul Dom Luís I Simbol Iconic

Nu rata ocazia de a călători cu Funicularul dos Guindais, o experiență unică care îți oferă o perspectivă diferită asupra orașului. Pe măsură ce funicularul coboară spre Ribeira, vei fi răsplătit cu vederi panoramice asupra orașului vechi și ale râului Douro, un spectacol vizual care completează perfect atmosfera vibrantă și istorică a cartierului Ribeira. Acesta este un punct de plecare excelent pentru oricine dorește să exploreze și să simtă pulsul autentic al orașului Porto.

Librăria Lello: Una dintre cele mai frumoase librării din lume

Librăria Lello Porto

Descoperă Librăria Lello, un monument emblematic al orașului Porto, care îmbină frumusețea arhitecturală cu pasiunea pentru literatură. Inaugurată în ianuarie 1906, aceasta a fost centrul unui eveniment grandios, adunând membri ai înaltei societăți din Portugalia și Brazilia. Frății Antonio și José Lello, fondatorii bibliotecii, sunt recunoscuți pentru promovarea autorilor debutanți și exportul lucrărilor lor către Brazilia sau alte teritorii portugheze. Fațada impresionantă a librăriei, proiectată de Xavier Esteves, este un exemplu remarcabil de stil neo-gotic cu accente de art nouveau, iar intrarea este marcată de numele „Lello & Irmão” înscris în litere de aur.

Unul dintre cele mai captivante elemente ale Librăriei Lello este scara centrală, în formă de opt, realizată din lemn și decorată cu elemente de art nouveau, care te conduce spre etajul superior unde poți admira tavanul de sticlă colorată. Acesta, lung de 8 metri și lat de 3.5 metri, prezintă forme geometrice ce încadrează motto-ul „Vecus in Labore” (Onoare în muncă). Restaurată și modernizată în 1995, Librăria Lello nu este doar un centru cultural, ci și un punct vital în scena intelectuală și literară a orașului Porto, găzduind un program cultural vast și adăpostind aproximativ 100.000 de titluri diferite.

Legătura cu J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, fascinează și mai mult vizitatorii. Rowling, care a trăit în Porto timp de zece ani, frecventa Librăria Lello și a găsit aici inspirație pentru biblioteca Hogwarts din seria sa. Astăzi, librăria atrage aproximativ 4.000 de vizitatori pe zi în sezonul turistic, mulți dintre ei fiind fani ai seriei, dornici să vadă colțul dedicat lui Harry Potter, decorat tematic și cu cărți semnate de autoare. Această conexiune a plasat Librăria Lello în topul celor mai frumoase librării din lume, fiind recunoscută de publicații de prestigiu precum The Guardian, Lonely Planet și The Telegraph.

Cavele de Vin de Porto: Tururi și degustări de vinuri tradiționale

Cavele de Vin de Porto

Descoperirea cavelelor de vin din Porto reprezintă o experiență interesantă pentru orice iubitor de vinuri, combinând educația cu plăcerea degustării. Vizitele ghidate, conduse de oenologi experți, oferă o perspectivă aprofundată asupra procesului de producere a vinurilor de Porto, recunoscute la nivel mondial pentru calitatea și complexitatea lor. Pe parcursul acestor tururi, care durează de obicei între 45 de minute și o oră, vei avea ocazia să înveți despre diferitele tipuri de vin de Porto și să deguști cel puțin două varietăți, fiecare cu caracteristici unice ce reflectă terroir-ul și tradiția regiunii.

Prețuri și Opțiuni pentru Tururi

Tururi și degustări de vinuri
  1. Tur Standard: Include degustarea a două tipuri de vin de Porto, cu un cost cuprins între 12 și 25 EUR.
  2. Tur Premium: Oferă o experiență mai exclusivistă, cu degustări de vinuri premium și posibilitatea de a vizita părți ale cramei neaccesibile în cadrul turului standard.
  3. Tur Combinat: Combină vizita la cramă cu alte atracții turistice din Porto, ideal pentru o experiență culturală și gastronomică completă.
Valea Douro Porto

Cavele nu sunt doar un punct de atracție pentru adulți, ci și un loc prietenos pentru familii. Copiii sunt bineveniți, beneficiind de adesea de reduceri la taxele de intrare, ceea ce face din această activitate o opțiune excelentă pentru o zi în familie. Un exemplu notabil este Calem Winery, una dintre cele mai renumite crame din Porto, care nu numai că produce unele dintre cele mai apreciate vinuri de Porto, dar oferă și tururi ghidate și degustări care te vor ajuta să apreciezi și mai mult cultura vinului din regiune.

Fundação Serralves: Muzeu de artă contemporană și grădini

Fundação Serralves Muzeu de artă contemporană

Situat în inima vibrantă a orașului Porto, Fundação Serralves este un centru cultural de renume, dedicat artei contemporane. Înființat în 1999, muzeul a fost proiectat de arhitectul Álvaro Siza Vieira, cunoscut pentru abordarea sa minimalistă, și este încorporat armonios în peisajul urban și spațiile preexistente ale parcului și vilei. Muzeul nu deține o colecție permanentă, ci oferă un spațiu vast, cu 14 săli dedicate expozițiilor temporare, unde sunt prezentate lucrări ale unor artiști naționali și internaționali de renume, precum Andy Warhol și Richard Hamilton.

Arhitectura și Designul Muzeului

Fundação Serralves Porto

Muzeul impresionează prin arhitectura sa unică, care permite peisajului să pătrundă în interiorul clădirii. Traseul arhitectural ghidat începe de la poarta de intrare și conduce vizitatorii printr-un traseu bine definit către oficiul de bilete, integrând deschideri naturale către parc. La nivelul superior, vizitatorii pot accesa sala de servicii educaționale, sala multifuncțională și restaurantul, care include o esplanadă cu vedere spre parc. La subsol se află biblioteca, barul și auditoriul, fiecare spațiu fiind proiectat pentru a maximiza interacțiunea cu grădina exterioară.

Grădinile Fundației Serralves

Grădinile care înconjoară muzeul sunt la fel de impresionante, oferind o diversitate de ecosisteme, de la peluze ornamentale la grădini aromatice și zone împădurite umbroase. Acestea sunt deschise pentru plimbări, oferind vizitatorilor o oază de liniște și frumusețe naturală, care complementează experiența culturală oferită de muzeu. Anual, Fundação Serralves găzduiește festivalul ‘Serralves em Festa’, un eveniment artistic și cultural care atrage mii de vizitatori, dornici să experimenteze sinergia dintre artă și natură.

Perioada Ideală pentru Vizită: Mai – Iunie și septembrie – octombrie

Biserica Carmelites Porto

Descoperirea orașului Porto în perioadele ideale ale anului îți poate oferi o experiență și mai plăcută și îmbogățită. Primăvara, în lunile aprilie și mai, orașul începe să vibreze într-un ritm mai liniștit, temperaturile blânde și numărul mai mic de turiști făcând din aceasta o perioadă excelentă pentru a explora străzile istorice și atracțiile culturale fără aglomerație.

Perioada Ideală pentru Vizită

Pe de altă parte, toamna, în special în lunile septembrie și octombrie, aduce cu sine o paletă coloristică deosebită, vreme plăcută și o atmosferă relaxată, ideală pentru plimbări lungi prin Douro Valley sau participarea la evenimente culturale locale. Aceste luni sunt, de asemenea, perfecte pentru a vizita cramele de vin din Porto, unde poți degusta vinurile renumite ale regiunii într-un cadru pitoresc.

În concluzie, fie că alegi să vizitezi Porto în primăvară sau toamnă, fiecare perioadă are farmecul său unic și oferă condiții favorabile pentru a te bucura de tot ce are orașul de oferit, de la peisajele naturale impresionante, la bogăția culturală și istorică. Aceste perioade ale anului te ajută să eviți extremele meteorologice și aglomerația turistică, permițându-ți să explorezi orașul într-un mod mai autentic și personal.

Clima pe Parcursul Anului: Temperaturi de la 5°C în ianuarie la 25°C în iulie

Clima în Porto

Porto se bucură de un climat oceanic temperat, caracterizat prin temperaturi blânde pe tot parcursul anului, datorită apropierii sale față de Oceanul Atlantic. În lunile de iarnă, de la decembrie până în februarie, temperatura medie variază între 8°C și 14°C, iar Porto este adesea acoperit de un strat subțire de brumă care adaugă un farmec aparte peisajului urban. Pe de altă parte, verile, de la iunie la septembrie, sunt plăcute și calde, cu temperaturi ce oscilează între 18°C și 22°C, creând condiții ideale pentru explorarea vibrantelor străzi ale orașului și pentru relaxare la terasele din Ribeira.

Temperaturile Lunare Medii și Precipitațiile

Lună

Temperatură Medie (°C)

Precipitații Medii (mm)

Ianuarie

15

108

Februarie

15

118

Martie

16

90

Aprilie

17

88

Mai

19

72

Iunie

21

45

Iulie

22

30

August

22

28

Septembrie

21

60

Octombrie

19

98

Noiembrie

16

141

Decembrie

15

160

Această variație a temperaturilor și precipitațiilor face din Porto un loc cu un climat relativ umed, cu precipitații distribuite pe tot parcursul anului, cele mai ploioase luni fiind ianuarie, februarie, octombrie, noiembrie și decembrie. În ciuda ploilor, orașul rămâne o destinație atrăgătoare, cu multe luni de vreme bună, de la martie până în noiembrie, perioadă ideală pentru a te bucura de plajele din apropiere sau de plimbările lungi prin viile din valea Douro. În plus, lunile de vară, iulie, august și septembrie, sunt perfecte pentru înot, cu temperaturi ale apei care invită la bălăceală și relaxare.

Delicatese Locale: Francesinha, Tripas à Moda do Porto, Vinho do Porto

Delicatese Locale Francesinha

Explorând bucătăria locală din Porto, vei descoperi fără îndoială Francesinha, un sandviș tradițional portughez care este o adevărată delicatesă pentru iubitorii de mâncare. Acesta este preparat din felii de pâine umplute cu diverse tipuri de carne, cum ar fi șuncă, cârnați și friptură de vită, toate acoperite cu un strat generos de brânză topită. Sosul, un amestec picant de roșii și bere, adaugă un gust unic, transformând Francesinha într-o experiență culinară memorabilă. De obicei, acest sandviș este servit cu cartofi prăjiți și adesea însoțit de o bere rece, completând astfel masa într-un mod tradițional portughez.

Pasteis de Nata

Pasteis de Nata, deși originare din cartierul Belem al Lisabonei, au câștigat rapid popularitate în întreaga Portugalia, inclusiv în Porto. Aceste prăjituri mici sunt făcute din aluat fraged și umplute cu o cremă de vanilie și ou, presărate generos cu scorțișoară. Gustul lor bogat și textura cremoasă le fac o alegere perfectă pentru a însoți o ceașcă de cafea espresso, oferind o pauză de dulce plăcută în orice moment al zilei.

Aceste delicatese reflectă nu doar diversitatea și bogăția culinară a orașului Porto, ci și modul în care tradițiile și influențele externe se împletesc pentru a crea experiențe gastronomice unice. Fie că alegi să te delectezi cu un sandviș robust precum Francesinha sau să te răsfeți cu dulceața subtilă a unui Pasteis de Nata, fiecare mușcătură îți va oferi o poveste a gusturilor și aromelor care formează tapetul culinar al acestui oraș vibrant.

Tradiții și Sărbători: Festivalul São João, Vindima

Tradiții și Sărbători Vindima

Pe 23 iunie, Porto se transformă într-o scenă vibrantă de sărbătoare pentru Festivalul São João, un eveniment anual care celebrează nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Acest festival este o manifestare majoră atât pentru catolici, cât și pentru non-catolici, îmbinând tradiții sacre cu cele profane. Cartierele tradiționale ale orașului, precum Miragaia, Fontainhas, Ribeira și Massarelos, prind viață cu muzică, dans și bucurie. Participanții, înarmați cu ciocane de plastic, se amuză lovindu-se ușor în cap, o tradiție veche simbolică, iar săriturile peste focuri sunt văzute ca un act de curaj.

Sărbătoare tradițională Vindima

Sărbătoarea începe cu o masă tradițională, unde nu lipsesc sardinele la grătar, ardeii și salatele, toate acestea fiind însoțite de vin local sau bere. Această masă nu doar că adună comunitatea la un loc, dar oferă și o oportunitate de a savura delicatesele regionale într-un cadru festiv.

Eveniment Tradițional Vindima

În luna septembrie, atenția se îndreaptă către Vindima, evenimentul tradițional portughez de recoltare a strugurilor. În Valea Douro, aproape de Porto, podgoriile își deschid porțile pentru tururi și degustări, oferind vizitatorilor șansa de a experimenta procesul de producție al vinului și de a degusta produsul final. Aceste experiențe nu doar că îmbogățesc cunoștințele despre vinurile de Porto, dar sunt și o modalitate excelentă de a aprecia peisajele pitorești și tradițiile vinicole ale regiunii.

Informații despre Viză

Informații despre Viză

Pentru cetățenii români care doresc să exploreze frumusețile orașului Porto, este esențial să cunoască cerințele de călătorie în Portugalia. În primul rând, este suficient să deții un pașaport sau un card de identitate valid pentru a intra pe teritoriul Portugaliei. Totuși, nu uita că este obligatoriu să ai asigurare de sănătate atunci când călătorești în această țară, recomandabil fiind să dispui de o asigurare de călătorie completă, care să includă și repatrierea medicală.

În ceea ce privește vaccinările, nu există vaccinuri obligatorii pentru a vizita Portugalia, ceea ce facilitează planificarea călătoriei tale. De asemenea, este important să știi că există limite cantitative pentru anumite produse aduse din alte țări ale UE; de exemplu, poți aduce până la 800 de țigarete și 10 litri de alcool. Dacă intenționezi să călătorești cu animalul de companie, acesta trebuie să aibă un pașaport european pentru animale de companie.

Conducerea se face pe partea dreaptă a drumului, iar permisul de conducere românesc este valabil pentru o perioadă de 90 de zile în Portugalia. Moneda oficială este euro, iar cardurile de credit emise de principalele instituții financiare internaționale sunt acceptate pe scară largă. Este recomandat să îți înregistrezi prezența în Portugalia la Ambasada României din Lisabona pentru a evita orice complicații legale sau administrative în timpul șederii tale.

De ce să vizitezi Porto și care sunt cele mai frumoase locuri din Porto

De ce să vizitezi Porto

Explorarea orașului Porto ne-a permis să descoperim nu doar monumentele și peisajele sale impresionante, dar și cultura vibrantă, tradițiile și gastronomia sa unică. Fie că a fost vorba despre traversarea podului Dom Luís I, degustarea unui pahar de vin de Porto autentic într-o cramă tradițională, sau participarea la festivalul São João, fiecare moment petrecut în acest oraș ne-a oferit o nouă perspectivă asupra bogăției sale culturale și istorice. Această călătorie prin Porto reprezintă nu doar o experiență autentică, ci și o călătorie a descoperirii sinelui prin întâlnirea cu un trecut vibrant și un prezent plin de viață.

Orașul Porto rămâne o destinație inegalabilă pentru călătorii în căutarea unei experiențe autentice, unde frumusețea arhitecturală se împletește armonios cu natura, arta și tradițiile. Prin periplul nostru, am reușit să atingem doar suprafața a ceea ce acest oraș magnific are de oferit, invitându-vă să explorați personal comorile sale nenumărate. Porto reușește să își îmbrățișeze vizitatorii cu o ospitalitate caldă, promițându-le amintiri ce vor dura o viață întreagă și încurajându-i să se reîntoarcă din nou și din nou în acest colț pitoresc al Portugaliei.


Alice Prodan Contact

Autorul articolului

Ali De La OriceCauti.Ro 🙂

Graphic Designer – cu o mare pasiune pentru culori, modă, frumusețe și călătorii, care încearcă să aducă magie prin proiectele sale, oferind un strop de inspirație în fiecare zi prin intermediul acestui blog.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *