Onicoliza: tot ce trebuie să știi despre această afecțiune a unghiilor

Onicoliza

Onicoliza, cunoscută și sub numele de onycholysis, este o afecțiune a unghiilor care implică separarea plăcii unghiale de patul unghiei. Aceasta nu este o boală dureroasă, dar poate fi o problemă estetică și potențială pentru infecții.

În acest articol, vom discuta în detaliu despre cauzele onicolizei, cum să o recunoaștem și cum să o tratăm.

Ce este onicoliza și ce efecte produce?

Ce este onicoliza și ce efecte produce

Onicoliza este o afecțiune care implică desprinderea unghiei de la patul unghial, ceea ce creează un spațiu între unghie și suprafața patului unghial. Aceasta poate afecta oricare dintre unghiile de la mâini sau de la picioare, dar este mai frecventă la unghiile de la picioare. Unghia se poate desprinde de la marginea liberă (distală) înspre baza unghiei (proximală), sau poate începe de la unul dintre laturile unghiei.

În unele cazuri, onicoliza poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi schimbarea culorii unghiei sau formarea unei linii albe sau galbene la marginea unghiei.

Deși este de obicei nedureroasă, în funcție de cauza subiacentă, unghia poate deveni sensibilă sau poate apărea durerea.

Cauze ale onicolizei

Cauze ale onicolizei

Există numeroase cauze posibile pentru onicoliza, care pot fi împărțite în categorii, cum ar fi cauzele patologice, fungice, virale, de mediu, medicamentoase și cosmetice.

Cauze patologice

Cauze patologice

Cauzele apariției onicolizei pot fi cauzată de anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul.

De asemenea, deficitul de fier poate provoca onicoliza, deoarece fierul este necesar pentru sănătatea unghiilor. În plus, unele afecțiuni medicale, cum ar fi hipertiroidismul, pot cauza onicoliza.

Cauze fungice

Cauze fungice

Onicoliza poate fi cauzată și de o infecție fungică. Ciupercile precum Candida și Pseudomonas pot provoca onicoliza. Aceste organisme pot infiltra și coloniza zona sub unghie, ducând la slăbirea legăturii dintre unghie și patul unghial, ceea ce duce la desprinderea acestora.

Deși infecțiile fungice sunt o cauză comună de apariție a acestei afecțiuni, această afecțiune poate fi, de asemenea, un simptom al unei infecții virale. Un exemplu de astfel de virus este virusul herpes simplex, care este asociat în general cu afecțiuni precum herpesul oral sau genital. Acesta poate afecta, de asemenea, unghiile, provocând leziuni și posibil onicoliza.

Este important de reținut că atât infecțiile fungice, cât și cele virale, necesită un tratament medical adecvat pentru a preveni agravarea situației și pentru a asigura vindecarea corectă.

Dacă aveți semne sau simptome cum ar fi durere, înroșire sau modificări ale aspectului unghiei, este esențial să căutați sfatul unui medic sau al unui dermatolog. Aceștia pot diagnostica corect afecțiunea și vă pot oferi un tratament adecvat.

Cauze de mediu

Cauze de mediu

Traumele fizice, cum ar fi lovirea unghiilor sau expunerea la substanțe toxice, pot duce la onicoliza. De asemenea, expunerea la soluții de curățenie casnică sau la suc de citrice poate cauza apariția onicolizei.

Cauze medicamentoase

Cauze medicamentoase

Unele medicamente pot provoca onicoliza. De exemplu, tratamentul cu antibiotice, urmat de expunerea la soare, poate cauza onicoliza.

De asemenea, tratamentul cu anumite medicamente, cum ar fi doxorubicina, bleomicina, captopril, practolol sau retinoizi, poate provoca onicoliza.

Cauze cosmetice

Cauze cosmetice

Tehnicile incorecte de manichiură pot duce, de asemenea, la onicoliza. De exemplu, pilirea excesivă a unghiei naturale pentru pregătirea acesteia pentru aplicarea unghiilor false sau a gelului poate duce la onicoliza.

De asemenea, folosirea incorectă a frezei electrice poate provoca onicoliza.

Simptomele asociate onicolizei

Simptomele asociate onicolizei

Simptomele onicolizei pot varia în funcție de cauza subiacentă a afecțiunii. În general, onicoliza poate provoca următoarele simptome:

 • Îngroșarea unghiei
 • Desprinderea unui strat de unghie sau chiar separarea completă a unghiei
 • Decolorarea unghiei – poate deveni albă, galbenă sau chiar gri
 • Slăbirea unghiei – unghia poate deveni mai casantă și mai fragilă
 • Disconfort sau durere
 • Crăparea unghiei

Cum se tratează onicoliza

Cum se tratează onicoliza

Tratamentul onicolizei depinde de cauza subiacentă a afecțiunii. În general, tratamentul implică îndepărtarea cauzei onicolizei și promovarea creșterii unei noi unghii.

Acest proces poate dura între 4 și 6 luni pentru unghiile de la mână și între 8 și 12 luni pentru unghiile de la picioare.

În timpul acestui proces, este important să se păstreze unghia cât mai curată și uscată posibil pentru a preveni infecțiile.

Tratamentul medicamentos pentru onicoliza poate include:

 • Corticosteroizi – aceste medicamente pot fi folosite pentru a reduce inflamația și durerea asociată cu onicoliza. Acestea pot fi aplicate direct pe unghia afectată sub formă de unguent sau cremă.
 • Antifungice – dacă onicoliza este cauzată de o infecție fungică, medicul poate prescrie un tratament antifungic. Acesta poate fi administrat oral sau sub formă de cremă sau unguent aplicat pe unghia afectată.
 • Medicamente pentru hipertiroidism – dacă onicoliza este cauzată de hipertiroidism, tratamentul pentru această afecțiune poate ajuta la tratarea onicolizei.

Tratamentul naturist pentru onicoliza poate include:

 • Vitamina A – aceasta poate ajuta la fortificarea unghiilor și la promovarea sănătății acestora.
 • Ulei de arbore de ceai – acesta poate ajuta în cazul infecțiilor fungice.
 • Ulei de argan – acesta poate ajuta la regenerarea și rezistența unghiilor.
 • Ulei de măsline – acesta poate ajuta la promovarea creșterii unghiilor.

Cum să previi onicoliza

Cum să previi onicoliza

Prevenirea onicolizei implică o serie de măsuri, cum ar fi:

 • Menținerea unei bune igiene a unghiilor – acest lucru include curățarea regulată a unghiilor și a pielii din jurul acestora, evitarea mușcării unghiilor și a pilirii excesive a acestora.
 • Protejarea unghiilor – acest lucru poate include purtarea de mănuși atunci când se lucrează cu substanțe chimice sau alte materiale care pot deteriora unghiile.
 • Evitarea utilizării de cosmetice sau produse de îngrijire a unghiilor care pot deteriora unghiile – acest lucru poate include evitarea utilizării de unghii false sau a gelului pentru unghii dacă acestea au cauzat anterior onicoliza.
 • Menținerea unei alimentații sănătoase – acest lucru poate include consumul de alimente bogate în vitamine și minerale care promovează sănătatea unghiilor, cum ar fi vitamina A și fierul.

În concluzie, onicoliza este o afecţiune a unghiei care constă în separarea acesteia de patul unghial.

Deşi este cauzată de regulă de o lovitură puternică sau de căderea unui obiect greu pe unghie, detaşarea unghiei de stratul de piele poate fi şi un simptom al unor afecţiuni mai grave.

Tratamentul onicolizei depinde de cauza care a dus la apariţia acestei afecţiuni. Este important să îți îngrijești unghiile și să le protejezi pentru a preveni această afecțiune.

În cazul în care observi semne de onicoliză, este important să consulți un medic pentru un diagnostic și un tratament corespunzător. Astfel, riscul de a dezvolta o formă mai avansată de onicoliză devine mai mic.

În concluzie, în cazul onicolizei, atât unghia, cât și cuticulele pot fi afectate, deși în ultimul caz nu în mod direct. Starea unghiilor poate fi afectată de diverse factori, de la trauma fizică până la utilizarea produsele necorespunzătoare, cum ar fi gelurile de unghii cu substanțe agresive.

Această afecțiune poate fi cauzată de o varietate de agenți, inclusiv ciuperci și viruși, și poate necesita tratament medical adecvat. Este esențial să ne îngrijim pielea și unghiile cu produse blânde și nutritive, pentru a reduce riscul de onicoliză.


Sursa foto: Canva

Alice Prodan Contact

AUTORUL ARTICOLULUI

Ali De La OriceCauti.Ro 🙂

Graphic Designer – cu o mare pasiune pentru culori, modă, frumusețe și călătorii, care încearcă să aducă magie prin proiectele sale, oferind un strop de inspirație în fiecare zi prin intermediul acestui blog.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *